Wij hebben de Amstaff als ras mede gekozen om de goede gezondheid van dit ras. Toch willen wij iedereen die geïnteresseerd is in het ras wijzen op een aantal voorkomende problemen:

  • Ataxia is een erfelijke aandoening aan de hersenen. Honden die aan de ziekte lijden doorgaan een vreselijke periode waarin ze de controle over hun bewegingen verliezen. Gelukkig is er tegenwoordig een test voor deze aandoening. Honden kunnen vrij, drager of lijder zijn van deze ziekte, en door de eenvoudige manier van vererven kan eenvoudig worden voorkomen dat puppies geboren worden die lijden aan deze aandoening. Ataxia wordt via een DNA test vastgesteld door een beperkt aantal laboratoria die daarvoor een certificaat uitgeven. Een hond kan ook vrij worden verklaard op basis van 'parentage', d.w.z. dat beide ouderdieren vrij waren getest. Controleer op de aanwezigheid van deze certificaten en koop geen Amstaff als niet minstens één van de ouderdieren bewezen vrij is van ataxia. Meer informatie is hier te vinden of links in het submenu.
  • Heupdysplasie (HD) is een aandoening aan het heupgewricht, bijvoorbeeld een te ondiepe of niet aansluitende kom, of vervorming. Deze aandoening is slechts deels erfelijk bepaald. Ook andere zaken zijn van invloed, met name gedurende de groei, zoals verantwoorde beweging, goede voeding en het vermijden van overgewicht. De Amstaff is soms minder gevoelig voor deze aandoening dan andere rassen door hun krachtige spieren die het gewricht ondersteunen. Toch is het goed te controleren of de ouderdieren getest zijn en met de resultaten rekening is gehouden bij het fokken. Heupdysplasie wordt voor ons ras officieel door de Raad van Beheer op basis van röntgenfoto's beoordeeld. Vraag om het officiele certificaat. Een officieel resultaat komt ook op de stanmboom van het nageslacht te staan. Meer informatie is hier te vinden of links in het submenu.
  • Elleboogdysplasie (ED) is een aandoening aan het ellebooggewricht. Het is een verzamelterm voor een aantal verschillende aandoening die het leven van een hond tot een lijdensweg kunnen maken. Net als heupdysplasie wordt deze aandoening deels erfelijk en deels door andere invloeden bepaald, en ook hier is het goed te controleren of ouderdieren getest zijn. Alhoewel veel fokkers eerder geneigd zijn op heupdysplasie te testen is ED in onze optiek een groter probleem binnen het ras dan HD, waarbij overbelasting als pup een belangrijke oorzaak lijkt te zijn. Elleboogdysplasie wordt voor ons ras officieel door de Raad van Beheer op basis van röntgenfoto's beoordeeld. Vraag om het officiele certificaat. Een officieel resultaat komt ook op de stamboom van het nageslacht te staan. Meer informatie is hier te vinden of links in het submenu.
  • Hartaandoening kunnen zich in verschillende variaties voordoen. De beste manier om hierop te controleren is een echo. Er is geen erkende certificering in Nederland, dus bewijs voor dit onderzoek kan varieren van een verklaring van de dierenarts, een certificaat van Genetic Counselling Services  of een certificaat van de Amerikaanse organisatie Orthopedic Foundation for Animals. Meer informatie is hier te vinden of links in het submenu.
  • Huidproblemen komen binnen het ras vrij veel voor. In de meeste gevallen zijn deze niet zeer ernstig en van voorbijgaande aard, vooral tijdens de eerste 2 jaar. Door hun korte vacht zijn de problemen bij amstaffs ook direct zichtbaar, en zijn ze gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals hitte, insecten, enz. Sommige problemen kunnen een erfelijke achtergrond hebben, anderen zijn individueel. Vaststelling van de geschiedenis en reden van problemen is helaas moeilijk. Goede verzorging biedt hier een belangrijke basis om problemen te voorkomen. Meer informatie is hier te vinden of links in het submenu.
  • Oogproblemen lijken binnen ons ras niet of nauwelijks voor te komen. 

 

Onze ideeën en tips over verzorging zijn te vinden in dit document.