Om maar even met een vooroordeel te beginnen (en geloof me, we hebben dit soort reacties echt gekregen); wat brengt een keurig gezinnetje er toe om zo'n 'Pitbull' in huis te nemen.

Nou, pasje voor pasje dan, en hopelijk kunnen anderen hier hun voordeel aan doen:

 • Een American Staffordshire Terrier is geen Pitbull, maar heeft wel dezelfde roots. De Amstaff wordt echter al lange tijd gefokt als gezins- en showhond, met nadruk op karakter en uiterlijk.
 • In Nederland waren de Pitbull en Pitbull-achtige honden bij wet verboden. Dit was vastgelegd in de Regeling Agressieve Dieren (RAD), waarin een aantal specifieke rassen wel toegestaan werden mits ze een geldige stamboom hadden. Daaronder viel ook de Amstaff. Ondanks de afschaffing van deze wet vinden wij een stamboom, en de daarvoor voorgeschreven MAG test nog steeds heel belangrijk. Informeer goed, en bedenk dat koopjes hier geen optie zijn, een met zorg gekozen combinatie en goede socialisatie zijn onmisbaar voor ieder ras, maar zeker voor de Amstaff. Met pijn zien wij de explosie van aangeboden Amstaff en Pitbull puppies waarvan velen hier niet aan voldoen, en sommige in puppy fabrieken in Oost Europa worden gefokt, om te vroeg via winkels een nieuwe eigenaar te vinden. Dat is een risico voor de reputatie van ons ras.
 • Amstaffs zijn niet gauw bang, en verdragen heel goed pijn. Juist die eigenschappen maken het zulke betrouwbare honden. Ze reageren heel rustig op alles wat gebeurt, en kunnen zowel fysiek als mentaal tegen een stootje.
 • Het zijn echt heel makkelijke honden in huis. Daar zijn ze vrij rustig.
 • Amstaffs zijn grandioos met kinderen. Als het moet zullen ze een kind met hun leven beschermen voor gevaar (en nee, daar bedoel ik geen agressief gedrag mee). Uiteraard hoort ook met een Amstaff, zoals met ieder ras, een kind niet zonder toezicht bij de hond te worden gelaten.
 • Als een Pitbull goed genoeg was voor Presidenten Theodore Roosevelt en Woodrow Wilson (en niet voor G.W. Bush), en verder voor Generaal George Patton, Billie Holiday, Fred Astaire, Humphrey Bogart, Thomas Edison, Helen Keller, Madonna, Brad Pitt, Alicia Silverstone, Jamie Foxx, Kevin Bacon, Jessica Biel, Jessica Alba, Michael J. Fox, Jan Michael Vincent, Jack Dempsey, Bernadette Peters, Linda Blair, Mel Brooks, Ann Bancroft, Steve Irwin, Pink, The Little Rascals, Little Lord Fauntleroy en TV hondengedragspecialist Cesar Millan, dan is een Amstaff prima voor ons!
 • Het is de mens achter de hond, niet de hond, die een gevaar vormt. Het blijft echter een strijd om de politiek dit te laten begrijpen.
 

Op de site van de rasvereniging ASTCH is allerlei informatie te vinden over het ras. Wij bevelen van harte de ras infogids aan die daar verkrijgbaar is met informatie. Een goede manier om een beeld te krijgen van deze honden is om een bezoek te brengen aan een show, of beter nog, aan een van de evenementen van de ASTCH:

 • Er is een Jonge hondendag in het voorjaar, een laagdrempelige show voor honden tot twee jaar
 • In de zomer is er een clubdag, lekker alles bij elkaar met wat demonstraties enz.
 • Tegen het einde van het jaar is er de clubmatch
 • Gedurende het jaar zijn er nog allerlei andere leuke activiteiten. Kijk daarvoor op de website

Dit zijn goede gelegenheden om de honden te zien, mensen te spreken over hun ervaringen, een indruk te krijgen van de fokkers, enz. Op de ASTCH site is hierover meer informatie te vinden.